Harrastukset, joita todellakin kannattaa kokeilla

Mikään ei ole itsestäni tuntunut koskaan oudommalta kuin ihminen, joka valittaa siitä, miten vaikea on löytää harrastusta! Itselläni on pikemminkin vaikeuksia pyrkiä rajaamaan harrastuksia pois kalenterista, niin paljon mielenkiintoista puuhasteltavaa vapaa-ajalle olisi tarjolla. Mutta okei, ymmärrän – kyse saattaa olla pikemminkin inspiraation puutteesta. Siksi onkin paikallaan käydä läpi muutama sellainen harrastus, joiden kokeilu saattaa koukuttaa.

Suppaus

Trendilajeja tulee ja menee, ja kieltämättä ohimenevänä villityksenä pidin joitakin vuosia sitten Suomeen rantautunutta suppausta eli SUP-lautailua. Sitten kokeilin lajia, ja se todella vei mennessään. Suppailu vaikuttaa alkuun melko hankalalta, varsinkin jos tasapaino ei ole aivan huippuluokkaa. Nopeasti laudalla seisomiseen kuitenkin oppii ja taito kehittyy kuin huomaamatta – pian lautailusta voikin jo nauttia täysin rinnoin. Alussa kannattaa kuitenkin asennoitua niin, että veden varaan joutuu varmasti. SUP-lautoja vuokraavia yrityksiä alkaa olla jo erittäin kattavasti, joten omia varusteita ei alkuun pääsemiseksi tarvita.

Kullanhuuhdonta

Kuuletko Lapin erämaan ja kulkemattomien korpien kutsun, voitko jo aistia tunturipuron solinan? Ja näkyykö tuolla jotain kimaltelevaa? Kyllä vain, kullanhuuhdonta on harrastus, josta voi hyvässä lykyssä saada palkinnoksi jotain muutakin kuin vain sääsken puremia. Lapista löytyy useampiakin yrityksiä, jotka tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden kokeilla tätä harrastusta helposti, vaikkapa Tankavaaran kultakylä. Kullanhuuhdontalupaa voi kyllä hakea tietyin rajoituksin yksityishenkilönäkin ja lähteä kokeilemaan onneaan. Tässä harrastuksessa yhdistyvät levollinen zen-mentaliteetti ja kapitalistinen unelma oman onnen tekemisestä.

Keramiikkatyöt

Kun matkustaa kesäisessä Suomessa, voi törmätä miltei joka pitäjässä ainakin kahteen turistikohteeseen: kotiseutumuseoon ja keramiikkapajaan. Missään muussa maassa en näin laajamittaiseen ja ennen kaikkea elävään keramiikkainnostukseen ole törmännyt. Harrastusmahdollisuuksia löytyy ympäri maata, ja etenkin kansalaisopiston kursseilta on helppo päästä alkuun. Käsityönä keramiikka on monipuolinen harrastus aina posliinimaalauksesta savenvalantaan. Jos taiteellisuuden ja käsityön yhdistäminen kiinnostaa, ei kun kokeilemaan!

Sukututkimus

Sukututkimus ei ole aina järin fyysinen aktiviteetti, joskin pitkälle viedessään se voi kuljettaa pitkin Suomea ja jopa maailmaa arkistojen ja hautausmaiden sekä mahdollisesti uusien elävien sukulaisten perässä. DNA-testien yleistyttyä sukututkimuksesta on tullut yhä tarkempaa ja monipuolisempaa, eikä kyseessä ole enää vain vanhojen ukkojen harrastus – nuorta polvea on sukututkimusyhdistyksissä nykyään kiitettävän paljon. Harrastus antaa mahdollisuuden oppia jotain paitsi itsestään ja omasta suvustaan, myös laajemmalti maamme sosiaalisesta historiasta.

Samalla se voi avartaa maailmankatsomusta ja antaa uusia näkökulmia siihen, keitä me ihmiset oikeastaan olemme.

Maastopyöräily

Monella on maastopyöräilystä se kuva, että kyseessä on jokin hurjapäiden homma ja extreme-laji. Näin ei missään nimessä ole, vaikkakin maastopyöräilyä voi tehdä varsin ääriasenteellakin. Kuitenkin vaikkapa fatbike-retkeily on erinomainen vaihtoehto heille, jotka tahtovat tutustua luontoon hieman pelkkää apostolinkyytiä sutjakammin mutta kuitenkin nauttia maisemista. Maastopyöräily on myös kuntoilumuotona lempeämpi jaloille kuin vaikkapa polkujuoksu.

Teatteri

Jos kaipaat harrastukselta luovaa ulottuvuutta ja itseilmaisun mahdollisuutta, teatteriharrastus on erinomainen vaihtoehto. Tähänkin maassamme on erinomaiset mahdollisuudet, sillä harrastajateattereita Suomesta löytyy arviolta noin 800 kappaletta. Ennakkovaatimuksia ei turhan paljon ole, ja kaiken ikäiset ovat tervetulleita toimintaan. Tekemistä teattereista löytyy esimerkiksi puvustuksesta tai tekniikan puolelta myös heille, jotka eivät itse tahdo lavalle vuorosanoja lausumaan.

Viljely

Ei, en puhu viljelystä sillä skaalalla, että lähdetään heti tutkimaan myytävänä olevia maatiloja. Palsta- ja parvekeviljely on aivan mainio skaala lähteä liikkeelle. On erittäin palkitsevaa kasvattaa omaa ruokaa takapihallaan, parvekkeellaan tai palstallaan. Yrtit, kuten ruohosipulit, salvia, basilika, rosmariini ja timjami ovat yleisiä aloittelijan valintoja, mutta kyllä vaikkapa perunan kotiviljely onnistuu keneltä tahansa. Palstan hoito kasteluineen ja yöllisten hallojen vahtimisineen vaalii luontoyhteyttä, ja kätensä multaan laittamisessa on jotakin erityistä.

Previous post Parhaat ulkolajit nuorille lapsille
Next post Suomen seitsemän parasta vaelluskohdetta