Parhaat ulkolajit nuorille lapsille

Ulkoilubuumin keskellä suomalaiset ovat löytäneet monet ulkona harrastettavat urheilulajit ja harrasteet ikään kuin uudelleen. Esimerkiksi koulun liikuntatunneilta männävuosilta tutut pesäpallo ja hiihto ovat kokeneet kolme-nelikymppisten parissa todelllisen renessanssin. Mutta nämä lajit eivät välttämättä kiinnosta heidän lapsiaan, vaikka ihan sopivia lapsille olisivatkin. Tällä kertaa pohdintamme kohteena onkin, mitkä ovat parhaat ulkolajit nuorille lapsille.

Uinti

Uinti on äärimmäisen monipuolisesti kehoa kehittävä laji, jota voi harrastaa ympärivuotisesti. Talvella se tosin Suomen olosuhteissa muuttuu sisälajiksi – tietenkin avantouintia lukuun ottamatta! Kilpailupuolella uinnissa on lukuisia eri matkoja ja tekniikoita, joita voi harjoitella. Lisäksi kyseessä on erittäin hyödyllinen kansalaistaito, joka on joka tapauksessa hyvä oppia. Kun uimisen aloittaa jo nuorella iällä, ei vedestä muodostu niin helposti pelottavaa elementtiä. Hyvä uimataito avaa mahdollisuuksia myös muissa lajeissa, esimerkiksi vesipallossa.

Suunnistus

Suunnistuksen hienoutta olemme ennenkin suitsuttaneet. Moni aloittaa lajin harrastamisen vasta aikuisiällä, mutta nuorille lapsille kyseessä on erittäin sopiva laji. Suunnistusta harrastetaan nykyään kaupunkimiljöössäkin, mutta lähtökohtaisesti tämä on luonnon keskellä harrastettava laji. Lapsen luontosuhde kehittyy siis samalla kuin vahingossa. Maastossa ja poluilla juokseminen on huomattavasti kehittävämpää tukielinten ja lihasten kannalta kuin pelkkä pururatajuoksu. Lisäksi myös suunnistuksessa on yleishyödyllisen kansalaistaidon oppiminen mukana: kartanlukutaito ja maastossa suunnistaminen ovat erinomaisia taitoja.

Jalkapallo

Jalkapallo tarjoaa liikunnan ohella paljon, paljon muutakin. Joukkueet ovat yleensä kookkaita ja keräävät yhteen lapsia erilaisista taustoista aivan eri tavalla kuin jotkin hieman kalliimmat ja tätä kautta eksklusiivisemmat lajit. Siksi jalkapallon harrastaminen opettaa lapsille tärkeitä sosiaalisia taitoja. Laji on myös erinomainen kardiovaskulaarisen kunnon kohottaja, ja nopeatempoinen erilaisia tilanteita ja rytminvaihdoksia sisältävä peli parantaa koordinaatiota. Lisäksi suhteellisen monimutkaisten sääntöjen opetteleminen auttaa omaksumaan uutta tietoa, ja samoin tekee futiksen taktisen ulottuvuuden opettelu.

Pesäpallo

Alussa saatoin hieman vihjata, etteivät lapset välttämättä innostuisi pesäpallosta – tämä ei kuitenkaan useinkaan pidä paikkaansa. Sen sijaan olen huomannut, että osa lapsista suorastaan inhoaa, osa rakastaa lajia. Harva palloilulaji jakaa niin paljon mielipiteitä. Usein vieläpä vaikuttaa olevan niin, että pesäpallosta pitävät erityisen paljon muista palloilulajeista vähemmän innostuvat lapset. Liikunnallisesti kyseessä ei ole ehkä kaikkein monipuolisin tai vaativin laji, mutta hyvä pitää mielessä, jos vaikkapa futis tai koris eivät lasta innosta.

Loppujen lopuksi laji ei ole tärkeä

Niin, loppujen lopuksi ei tosiaan ole niin tärkeää, mitä lajia lapsi harrastaa, kunhan hän saa onnistumisen kokemuksia ikätovereiden kanssa ja liikkuu. Kenenkään ei tarvitse alakouluiässä, tai myöhemmälläkään iällä, löytää heti itselleen sopivaa ja itseä kiinnostavaa harrastusmuotoa. On aivan paikallaan kokeilla useita eri lajeja. Useimmat huippu-urheilijat ovat nuorena nykyisen leipälajinsa ohella harrastaneet jotain muuta lajia samanaikaisesti. Jari Litmanen oli lahjakas juniorijääkiekkoilija, Teemu Selänne harrasti jääpalloa monta vuotta.

On tärkeää muistaa, että lapset ovat yksilöitä – eikä tämä suinkaan tarkoita vain sitä, että he ovat keskenään erilaisia, Ei, lapset ovat myös vanhemmistaan erillisiä persoonia, joita ei välttämättä kiinnosta lainkaan samat lajit kuin isää tai äitiä. Tämä on hyvää totuttelua siihen, että kasvaessaan lapsi tulee joka tapauksessa tekemään valintoja, joita vanhempi ei tekisi.

Todennäköisesti lapsi ei halua suuntautua samalle koulutusalalle, hän voi äänestää ihan toista puoluetta kuin perheessä on tapana ollut ja lisäksi hänen valitsemansa seurustelukumppanit voivat olla aivan käsittämättömiä. Silti vanhemman tehtävänä on tukea ja kannustaa lastaan tämän kasvun taipaleella.

Previous post Tulisiko yrityksesi palkata ammattilainen hoitamaan markkinointia?
Next post Harrastukset, joita todellakin kannattaa kokeilla