Vinkkejä rentoutumiseen ja virkistäytymiseen työpaikalla

Kiire ja stressi tappavat luovuuden ja innon tehdä töitä tehokkaammin kuin huonoja vitsejä liukuhihnalta lateleva esimies tai taukohuoneen kahvikassasta lintsaava kollega. Usein kiire ja stressi ovat kieltämättä töiden huonon organisoinnin tai puutteellisen johtamisen aiheuttamia, mutta hyvin usein ne kumpuavat myös omasta itsestämme.

Työpaikalla on monia asioita, joita voimme roolistamme riippumatta tehdä stressiä lievittääksemme ja rentoutuaksemme. Vaikka niiden järjestäminen voi toisinaan vaatia työnantajalta pientä ekstrapanostusta ja joustoa, on työssään viihtyvä ja virkistäytynyt työntekijä myös työnantajan etu.

Liikunta on tehokas stressinvähentäjä

Fyysinen aktiivisuus on paras tapa virkistäytyä ja vähentää työstressin aiheuttamaa pinnankiristystä. Tietenkin vapaa-ajalla on syytä harrastaa sykettä nostattavaa liikuntaa säännöllisesti, mutta myös työpaikalla – jopa toimistotyössä – voi tehdä paljon muutakin kuin vain istua tuolillaan.

Yksi perinteisemmistä työpaikalle arkiliikuntaa tuovista teoista on käyttää portaita hissin sijaan. Tämä pieneltä tuntuva teko voi säännöllisesti harjoitettuna tehdä paljon hyvää kardiovaskulaariselle terveydelle. Liikunnan ei työpaikan arjessa tarvitse myöskään olla mikään suuri suoritus, sillä jo pelkkä paikaltaan nouseminen ja esimerkiksi vesipisteellä käynti auttaa saamaan veren kiertämään ja ajatukset hetkeksi pois stressaavista tehtävistä.

Taukojumpat ovat erinomainen tapa pistää kunnolla vauhtia työpäivään. Onneksi yhä useampi työyhteisö on ymmärtänyt näiden merkityksen, ja monissa organisaatioissa tietotyöläisten ohjelmistovalikoimasta löytyykin automaattinen jumpasta muistuttaja. Kaikkein parasta toki on, jos työpaikka tarjoaa tiloissaan ilmaisen kuntosalin, ja ehkä vieläkin parempaa on, jos kuntoilua voi hoitaa työajallaan.

Mindfulness ei ole hömppää

Monen korvissa mindfulness-sanalla on varsin ikävä kaiku, joka muistuttaa suunnilleen yksisarvisterapiasta ja kristalliretriiteistä. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Oikeastaan muka-hienostuneen vierasperäisen mindfulnessin sijaan voitaisiin vain puhua rentoutumisharjoituksista. Useimmille kyseessä ei olekaan mikään elämäntapa vaan pikemminkin pieni kikka irrottautua hetkeksi kiireestä.

Yksinkertaisimmillaan mindfulness-harjoitus voi olla esimerkiksi sellainen, että suljet silmäsi hetkeksi ja keskityt hengitykseesi. Hengitä rauhallisesti kymmenen kertaa sisään ja ulos. Ajattele vain sitä, kuinka hengität sisään, kuinka ulos… ja sisään, ja ulos. Ja niin edelleen. Tämän kummallisempaa sen ei tarvitse olla; pienikin omaan kehollisuuteensa keskittymisen hetki voi purkaa stressitekijöitä merkittävällä tavalla.

Lyhyitä mindfulness-harjoituksia löytyy verkosta runsaasti; valitse omaan työympäristöösi sopivimmat. Joskus työpaikalla voi olla melkoinen hälinä, jolloin harjoituksen voi käydä tekemässä vaikka wc-tiloissa, jos muuta rauhallista sopukkaa ei löydy. Mindfulness on siitä hyvä virkistäytymisen tarjoaja, että se ei vaadi erityisiä tiloja tai välineitä.

Peli ja leikki kollegoiden kanssa

Hyvä ilmapiiri ja lämpimät suhteet työkavereihin auttavat paitsi lujittamaan me-henkeä, myös virkistäytymään ja rentoutumaan. Suomalaisten ei aina ole helppo lähteä tekopirteältä tuntuviin hengennostatustalkoisiin mukaan, mutta erilaiset pikku pelibreikit toimivat meikäläisilläkin työpaikoilla vallan mainiosti. Omassa työpaikassani on fussball- eli pöytäfutispöytä, joka on kovassa käytössä lounastunneilla ja kieltämättä vähän muutenkin.

Monilla luovan alan työpaikoilla pelin ja leikin tarve on keksitty jo aika päiviä sitten. On aivan tavallista, että heti toimistotiloja suunniteltaessa allokoidaan pelihuone pohjapiirrustuksesta ja se sisustetaan säkkituolein ja uusimmin konsolein. Tällaiset chillausalueet auttavat tutustumaan työtovereihin paremmin ja tuomaan hymyn huulille kesken työpäivän – ja tämä on jo saavutus itsessään!

Bisse- ja pizzaperjantai

Tässä blogissa olemme ehdottomasti terveiden elämäntapojen kannattajia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö joskus voisi ja jopa pitäisi ottaa vähän rennosti esimerkiksi rasvaista ruokaa syöden ja mallasjuomaa nauttien. Siksi kannatammekin Casual Friday -tyyppistä irrottelua: kerran tai pari kuukaudessa voitaisiin työpaikalla kuin työpaikalla ottaa viikon viimeisen päivän viimeisinä tunteina ilo irti ja tarjota työntekijöille jääkylmä olut (alkoholitonta vaihtoehtoa unohtamatta) ja pizzapala tai muu vastaava herkku. Myös ruotsalaistyylinen fika-hetki korvapuustin ja kahvin kera ajaa asiansa.

Yhteisen rennon ruoka- ja juomahetken tarkoitus ei ole vain tarjota ravintoa keholle, vaan myös mielelle. Yhdessä jaettu ateria, vaikkei edes mikään viiden ruokalajin bakkanaali, virittää meidät ihmisinä samalle taajuudelle. Viikonlopun lähestyessä jutunaiheet voivat helposti pyöriä muidenkin kuin työasioiden ympärillä, mikä ei keskellä viikkoa tapahtuvien kahvihetkien jutuissa aina välttämättä onnistu. Työnantajalta nämä hetket eivät ole loppujen lopuksi iso rahallinen satsaus, ja työntekijöiden hyvinvointina pienetkin panostukset voivat maksaa itsensä helposti takaisin.

Previous post 6 merkittävää bisnestrendiä vuonna 2021
Next post Verkkopelit vai ulkopelit?