Verkkopelit vai ulkopelit?

”Silloin kun minä olin nuori, ei ollut mitään videopelejä ja levysoittimia, käpylehmillä leikittiin päivät pitkät ja sian virtsarakosta tehtyä palloa potkittiin…” – jep, tällaista sai ihan oikeasti vanhemmalta väeltä kuulla lapsena pleikkaria kavereiden kanssa pelatessa. Huomioimatta jäi se, että kaikki olivat polkeneet kaverin luo pyörillä, moni suoraan futis- tai sählytreeneistä.

Yhä edelleen pelaamisen, ja varsinkin verkkopelaamisen sekä ulkoilmassa pelaamisen välillä on vastakkainasettelua. Kyseessä on tietenkin ikiaikainen huoli nuorison rappiosta ja menneiden aikojen glorifiointi. Tutkitaanpa (kieli lievästi posken puolella) tätä asetelmaa…

Ei tarvetta sateenvarjolle

Jokainen lapsensa nappulaliigan ottelua hiekkaisen jalkapallokentän reunalla rankkasateessa seurannut vanhempi tietää, että aina ulkoilmassa harrastaminen ei ole järin hehkeää.

Ja jos Kissankulman Liverpoolin ja Vesijärven Real Madridin kohtaamisen todistamisen jälkeen saa vielä antoisan kevätflunssan, alkaa kynnys madaltua sille, että lapselle ostetaan uusi pelitietokone.

Verkkopelaamisessa on se ehdoton etu, että pelaaminen onnistuu aina ja on miellyttävää säistä huolimatta. Matti Huutosen tai Mette Mannosen suotuisaa ennustetta ei siis tarvitse CS:GO- tai DOTA 2 -turnausta varten kytätä. Eivätkä tietenkään auton penkit ja eteinen täyty mudasta, kurasta ja sorasta.

Okei, okei… totta puhuen ulkoilmassa pelaaminen ja liikkuminen on tietenkin aina terveellistä varsinkin energiaa täynnä oleville lapsille ja nuorille. Eikä se vesisade missään nimessä vanhempaakaan väkeä sulata.

Ei tarvetta kaverille

Verkkopelien pelaamisessa ulkopeleihin verrattuna on myös se hieno puoli, että niiden pelaamiseen ei tarvita kavereita. Tarvitaan vain innokas pelaaja ja tietokone ja/tai konsoli. Siinä missä ulkopelien pelaamiseen tarvitaan ainakin kaksi ihmistä, monissa peleissä paljon enemmänkin, verkosta löytyy kyllä peliseuraa.

Ja tietenkin monista verkkopeleistä löytyy myös yksinpeliversio botteja vastaan, jos nyt serveriltä ei peliseuraa satukaan löytymään tai soolopelaaminen kiinnostaa enemmän.

Okei, okei… totta puhuen ymmärrämme kyllä, että myös sosiaalisia harrastuksia tarvitaan. Eikä missään nimessä ole myöskään niin, että kaikki tietokoneella tai konsolilla tapahtuva pelaaminen olisi yksinäistä puuhaa – tai että pelaajilla ei olisi kavereita, sen verta yleinen peliharrastus nykyään on. Lanit ja isot peliturnaukset ovat mahtava tapa tavata kanssapelureita, eivätkä tiiminä pelattavat verkkopelit suinkaan menestyksekkäästi etene ilman sosiaalisia taitoja.

Ei loukkaantumisia

Ulkopeleissä sattuu ja tapahtuu, ja joskus sattuu todella pahasti. Nyrjähtäneet nilkat, murtuneet luut, tärähtäneet aivot… kaikki tällainen on arkipäivää liikunnan temmellyksessä. Joukkueurheilussa todellakin on tarvetta vakuutuksille, turhaan ei lisenssimaksuja makseta. Pahimmat pelikentän tapaturmat pitävät jopa kentältä kuukausitolkulla poissa, jolloin ei paljoa voi puhua liikunnan mukanaan tuomista terveyshyödyistä.

Verkkoympäristössä ei loukkaantumisia tapahdu, korkeintaan hiirikäsi voi joskus vähän krampata tai istumalihakset turtua tai ryhti painua kasaan tai diabetes pamahtaa päälle, mutta noin muuten 12-tuntiset istumasessiot illasta aamuun ovat hyvin terveellisiä.

Vastakkainasettelua aivan suotta

Nykyisen tasavallan presidentin männävuosien vaalisloganista voi olla montaa mieltä, mutta verkkopelien ja ulkoilmassa pelattavien pelien välinen vastakkainasettelu todella on aikansa elänyt. Harvoin elämässä tarvitsee olla mustavalkoinen ja valita vain joko tai. Useimmat lapset ja nuoret, kuten myös aikuiset, voivat yhdistää verkkopelaamisen ja ulkoilmalajit saumattomasti keskenään. Parhaimmillaan ne voivat jopa tukea toinen toistaan.

Se on kuitenkin totta, että jos jossakin ulkolajissa tai e-urheilussa tahtoo yltää huipulle asti, on ajan mittaan valittava toinen. Hyvä on silti muistaa sekin, että e-urheilussa ei huipulla pitkään pärjää ilman kohtuullisen hyvää fyysistä kuntoa. Toisaalta myös joukkueurheilussa tarvitaan älyä ja tilan hahmottamista, joiden harjoittamisessa verkkopelit voivat auttaa.

Previous post Vinkkejä rentoutumiseen ja virkistäytymiseen työpaikalla
Next post Urheileminen ja harrastaminen – mitä eroa näillä on?