Miten aloittaa oma liiketoiminta urheiluvedonlyönnissä?

Varmasti suurin osa vedonlyöntiä (joko offline-tilassa tai verkossa bet365 Boonuskood:n avulla) vähänkin pidempään harrastaneista on joskus miettinyt, millaista olisi olla töissä vedonlyöntitoimistossa tai jopa pyörittää sellaista itse. Joillakin on tästä jopa ihan omakohtaista kokemusta. Miten oman liiketoiminnan pyörittäminen tällä alalla voisi oikein onnistua? Onko se edes mahdollista? Näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tässä artikkelissa.

Merta pidemmäs kalaan

Jos toiveissasi siintää oman vedonlyöntitoimiston perustaminen, ei kyseessä ole ihan pelkkä toiminimen perustaminen – Suomessa kun vallitsee rahapelimonopoli. Yksityinen yritys ei voi pitää Suomea kotipaikkanaan ja järjestää rahapelejä. Sen sijaan ulkomaille tällaisen yrityksen voi perustaa, ainakin joihinkin maihin. On siis lähdettävä merta pidemmäs kalaan, mutta ei välttämättä edes vastarantaa pidemmälle.

Euroopan unionin tärkeimpiä periaatteita on vapaa kilpailu ja palveluiden liikkuvuuden edistäminen. Näihin periaatteisiin nojaa myös se käytäntö, että niin monet suomenkieliset nettikasinot ja vedonlyöntiyhtiöt toimivat jonkin toisen EU-maan toimiluvan alla. Yleisin tällainen EU-toimilupa on Maltan pienen saarivaltion myöntämä, mutta myös esimerkiksi eteläinen naapurimme eli Viro on melko suosittu EU-pelilupien myöntäjä.

Miten sitten käytännössä toimia, jos on kiinnostunut oman vedonlyöntiyhtiön perustamisesta? Periaatteessa kuka tahansa riittävästi pääomaa omaava voi ryhtyä valvovan viranomaisen, kuten Malta Gaming Authorityn, toimilupaprosessiin ja käytännön pelisivuston toiminnan suunnitteluun, mutta käytännössä tarvitaan vähän apuvoimia. Yleisimmin otetaan yhteyttä konsulttiyhtiöön, joka on erikoistunut toimilupa-asioihin. Monilla näillä yhtiöillä on tarjota myös käytännön apua sivuston tekniseen puoleen.

Toimilupien hinnoissa on suurta vaihtelua. Jo noin kymmenen tuhannen euron hintaan voi saada esimerkiksi sinällään hyvämaineisen, mutta EU:n ulkopuolella sijaitsevan Curacaon rahapelien järjestämiseen tarvittavan toimiluvan. Tällaisessa EU:n ulkopuolisessa lisenssissä on se huono puoli, että eurooppalaiset pelaajat eivät mielellään pelaa niillä – näiden lisenssin nojalla toimivilta pelifirmoilta kun joutuu maksamaan veroa voitostaan. Olen itsekin joskus joutunut muutaman satasen verokarhulle pulittamaan costaricalaiselta pelisaitilta tulleesta voitosta.

Virolaisista lisensseistä hinnat liikkuvat 30 000 euron ja 50 000 euron maastossa, Maltan MGA:n lisenssi pakollisine kuluineen liikkuu niin ikään 30 000 euron hintaluokassa. Tietenkin veikkauspelejä tarjoavan yrityksen perustamisessa tulee päälle vielä muitakin kuluja, joiden suuruus riippuu esimerkiksi palkattavan työvoiman ja/tai ulkopuolisten palveluntarjoajien määrän tarpeesta sekä pääomasta käytännön toiminnan pyörittämiseksi. Lisäksi tarvitaan pääomaa pelaajien voittojen maksamiseen. Kuten huomaat, aivan kengännauhabudjetilla ei tällaista toimintaa lähdetä perustamaan. Ala on myöskin erittäin kovasti kilpailtu, joten menestys ei todellakaan ole taattua.

Jos tahdot ottaa tuntumaa alaan yrityspuolella, suosittelen harkitsemaan vedonlyönti- ja rahapeliyhtiön palkkalistoille hakeutumista. Tämä avaa perspektiiviä käytännön toimintaan ja auttaa tietenkin luomaan verkostoa alalle ennen oman yrityksen perustamista. Samalla tietenkin turhat harhakuvat rahantekokoneen perustamisesta karisevat. Koodareille ja graafikoille löytyy yleensä avoimia paikkoja, samaten myynnin ammattilaisille. Suomenkielisen asiakaspalvelun puolelle on miltei aina jossain paikka auki. Suuri osa alan työpaikoista sijaitsee Maltalla, mutta esimerkiksi Virossa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa on paljon mahdollisuuksia.

Vinkkiä ja vihjettä

Vedonlyöntitoimiston tai vetovälittäjän perustaminen ei suinkaan ole ainoa keino lähteä mukaan urheiluvedonlyöntitoimintaan yrittäjän roolissa. Jos omaat tarpeeksi tietämystä urheilun maailmasta ja kykenet voittavaan vedonlyöntiin, on vetovihjeitä myyvän (tai ilmaiseksi tarjoavan ja mainoksilla rahaa tekevän) vihjeyrityksen perustaminen yksi vaihtoehto.

Täysin suomalaisia ja kaupallisia vihjepalveluita on markkinoilla jonkin verran, ja vanhimmat niistä ovat toimineet yhtäjaksoisesti jo kymmeniä vuosia. Tunnetuin lienee alan legendan, Jorma Vuoksenmaan ESBC-palvelu.

Vedonlyöntiyhtiöt kaipaavat myös runsaasti erilaisia tukitoimintoja tuottavia yrityksiä ympärilleen. Ulkoistaminen on monen pienen tai keskisuuren vetolafkan selviytymiselle pakkorako: esimerkiksi monikielistä asiakaspalvelua ei ole kannattavaa järjestää omin voimin. Asiakaspalvelutoimintoja tarjoavia keskuksia tarvitaan aina. Samaten ottelutapahtumista tietoa tuottavia raportointiyrityksiä, kuten myös liveotteluiden toistotekniikasta ja toteutuksesta huolehtivia yrityksiä. Luonnollisesti myös ohjelmistopuolen osaajille on tarvetta. Mieti siis, olisiko sinulla sellaista osaamista, jonka voisit muuntaa yritysmuotoon ja tarjota vedonlyöntiyhtiöille?

Previous post Urheileminen ja harrastaminen – mitä eroa näillä on?
Next post E-urheilun esiinmarssi