6 merkittävää bisnestrendiä vuonna 2021

Jokainen yrittäjä joutuu seuraamaan aikaansa menestyäkseen, olipa ala mikä tahansa. Joskus bisneksen tielle voidaan heittää haasteita aina globaalista pandemiasta alkaen, mutta uusimmista trendeistä kärryillä ollessaan yrittäjän on mahdollisesti helpompi selvitä haasteista ja kääntää ne voitokseen. Kokosimme tähän listaan vuoden 2021 kuusi merkittävintä trendiä yrittäjille – tutustu ja ehkä voit saavuttaa kilpailuetua yrityksellesi!

1. Etätyö on tullut jäädäkseen

Keväällä 2020 yritykset ja organisaatiot ympäri maailman tekivät kukin omanlaisensa loikan etätyön maailmaan – osa kylmiltään, osa vanhoja hyväksi havaittuja tapoja jatkaen. Ongelmiakin digi- ja etäloikassa toki tuli vastaan, mutta suurin vaikutus äkillisellä muutoksella oli vanhakantaisen vastarinnan murtuminen: enää vuonna 2021 kukaan tuskin voi ottaa tosissaan johtajaa, jonka mielestä tulosta voidaan tehdä vain konttorista käsin.

Vaikka monilla työpaikoilla edessä on varmasti osittainen paluu takaisin toimistolle, hybridimalli etätyön ja läsnätyön yhdistämisestä on monen kohdalla oikea ratkaisu. Totta on toki sekin, että kaikkiin töihin etämahdollisuus ei yksinkertaisesti sovi, ja se on aina hyvä muistaa julkisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.

2. Nettikaupan kasvun voimistuminen jatkuu

Käytännössä nettikauppa on kasvanut koko nettikaupan olemassaolon ajan. Tämä ei siis sinällään ole minkään tason uutinen. Kasvuvauhti sen sijaan kävi läpi todellisen piikin viime vuonna; ruuhkaisiin kauppoihin ja muiden ihmisten keskelle ei enää tahdottu lähteä.

Erilaiset kontaktittomien toimitusten ja noutojen ratkaisut lisääntyivät. Yrityksille tämä asettaa haasteen sopivien logistiikkakumppaneiden valinnassa: kuluttajien tulisi saada tuote helposti ja nopeasti, mutta samaan aikaan edullisesti. Lisäksi nettikaupan tulee olla käytettävyydeltään vähintään yhtä hyvä kuin pahimmilla kilpailijoilla, ja mielellään parempi. Käyttölittymäsuunnittelun merkitys korostuu.

3. Arvostelut voivat viedä tähtiin tai tuhoon

Kaikki kuluttaminen ei ole siirtynyt nettiin, ja kivijalalla on varmasti paikkansa tulevaisuudessakin. Tapahtui yrityksen myynti sitten netissä, kivijalassa tai molemmissa, verkosta löytyvien arvostelujen ja kokemusten merkitystä ei voi vähätellä. Kuluttajat käyttävät hakukoneita – no, lähinnä Googlea – löytääkseen arvioita ja muiden kuluttajien kokemuksia yrityksistä.

Suomessa juuri Googlen omien arvostelujen merkitys korostuu, mutta myös esimerkiksi Trustpilotin tai Yelpin kaltaisten arvostelusivustojen roolin voi odottaa kasvavan. Asiakaspalveluun ja -kokemukseen on pakko panostaa entistä enemmän, ja tyytymättömien asiakkaiden jälkihoito on syytä hoitaa kunnialla.

4. Paikallisuus on arvossaan

Tyhjenevät liiketilat ovat saaneet monien kuntien ja kaupunkien asukkaat havahtumaan siihen faktaan, että yritykset katoavat katukuvasta. Monin paikoin onkin nähty erilaisia kampanjoita paikallisten yrittäjien tukemisen tärkeydestä. Tämä ei sinällään ole uusi ilmiö, mutta erilaisten rajoitusten kanssa painineiden ja ovensa säppiin sulkeneiden yritysten ahdinko aiheutti liikehdintää jälleen.

Paikallisuuden korostaminen on hyvä tuoda yrityksen toimintaan mukaan mahdollisuuksien niin salliessa. Jos yritys myy tuotteita, jotka ovat lähialueella tuotettuja, tätä kynttilää ei kannata pitää vakan alla. Nettikaupassa lähituotettujen tuotteiden oma kategoria ja kivijalassa niiden oma hylly ovat mainioita tapoja edistää myyntiä. Paikallisuus on vuonna 2021 suuremmassa arvossa kuin aikoihin.

5. Somemarkkinoinnin kilpailu kovenee

Sosiaalisen median markkinointi on helposti pienyrittäjänkin saatavilla ja toteutettavissa. Tämä on johtanut siihen, että somekanavissa mainontaa riittää ja kilpailu näkyvyydestä on kovaa miltei alalla kuin alalla. Siksi yhä useammat pk-yrittäjätkin ovat päättäneet turvautua ulkopuolisten ammattilaisten apuun somemarkkinoinnissa: puolihuolimattomasti tehty sosiaalisen median mainonta ei enää erotu joukosta tai tuota tulosta.

6. Tekoäly ja big data yhä saavutettavampia

Tekoäly ja big data eli isojen datamassojen avulla tuotettu tieto eivät enää ole vain kansainvälisten suuryritysten keinovalikoimassa. Pienetkin yritykset ympäri Suomea voivat hyödyntää chattibottien ja automatisoidun analytiikan työkaluja yrityksen toiminnassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikkapa erilaisten tekoälyratkaisujen tulisi aina palvella jotakin tarkoitusta, ei olla päämäärä itsessään!

Previous post Säännöllisen treenaamisen terveysedut
Next post Vinkkejä rentoutumiseen ja virkistäytymiseen työpaikalla