Tulisiko yrityksesi palkata ammattilainen hoitamaan markkinointia?

Oletko yrittäjä? Tämä on hieno homma. Oletko sitä mieltä, että osaat itse hoitaa parhaiten oman yrityksesi markkinoinnin? Ajatteletko, että talon sisältä kyllä löytyvät tarvittavat tekijät ja taidot? Tämä ei välttämättä ole niin hieno homma. Tässä kirjoituksessa ajattelin kertoa, miksi näin on.

Ei tulosta ilman osaamista

Fakta on se, että markkinoinnin tekeminen on nykyään aiempaa helpompaa, kiitos digitaalisten kanavien. Toinen fakta on se, että juuri tästä syystä markkinoinnin tuloksellinen tekeminen on nykyään aiempaakin vaikeampaa. Markkinointi on entistä monisyisempää ja erikoistuneempaa, ja siksi pelkkä jokapaikanhöylä ei enää riitä. Menestyksekäs markkinointi vaatii analyysia, resursseja ja asiantuntemusta. Jos näitä ei omaa, ovat onnistuneet markkinointikampanjat lähinnä tuuripeliä ja hakuammuntaa – ja tämä merkitsee yleensä hukkaan heitettyä, tehottomasti käytettyä rahaa. Samalla rahalla olisi voinut hankkia markkinointinsa ammattilaisten tekemänä palveluna.

Tästä päästään käsitteeseen, johon pk-yrittäjät näinä päivinä törmäävät väkisinkin: MaaS. Tämä akronyymi koostuu sanoista ”Marketing as a Service”, eli markkinointi palveluna. Tällä tarkoitetaan sitä, että yritys ulkoistaa markkinointinsa markkinoinnin ammattilaiselle jatkuvana palveluna. Kyse ei ole siis vain yhden yksittäisen mainoskampanjan toteuttamisesta vaan pitkäaikaisesta kumppanuudesta. Jatkuvan yhteistyön etuna on muun muassa se, että MaaS-tarjoaja oppii tuntemaan asiakkaan tarpeet syvällisesti. Ajan mittaan asiansa osaavalta palveluntarjoajalta on siis lupa odottaa parempia tuloksia.

Eri palvelut eri kokoisille yrityksille

MaaS-tarjoajat osaavat skaalata tarjoamansa palvelut yrityksen koon mukaan. Edes yhden miehen tai naisen yrityksen ei tämän ansiosta tarvitse välttämättä hoitaa itse markkinointiaan. Käytännössä jokainen yritys joka tapauksessa tarvitsee jonkinasteista markkinointia toimiakseen. Markkinointia ei pitäisikään nähdä vain pakollisena kuluna, sillä toimiva markkinointi on aina investointi yrityksen tulevaisuuden tulokseen.

Varsinkin pienillä ja nuorilla yrityksillä markkinointi on usein epäjohdonmukaista, strateginen lähestymistapa ja punainen lanka puuttuvat. Juuri tämän langan löytämisessä markkinoinnin ammattilaiset voivat auttaa. Samalla voi jopa koko yrityksen liikeidea ja -malli kirkastua, mikä varsinkin taipaleensa alkupäässä olevilla yrityksillä voi olla kallisarvoista.

Ulkoistaa voi kaiken tai vain osia

Nykyaikaisen MaaS-tarjoajan lähestymistapa poikkeaa merkittävästi siitä, mitä mainos- ja markkinointitoimistot vielä lähimenneisyydessä tarjosivat: kaiken markkinoinnin ulkoistamista. Mainonnan ammattilaiset tätä nykyä voivat helposti taipua tarjoamaan yrityksellesi vain sitä, mitä se tarvitsee. Jos talossa on jo asiansa osaava graafikko, ei tätä palvelua sinulle tietenkään myydä. Jos taas sisällöntuottaja tai copywriter löytyy omasta takaa, mutta tarvetta on mainos- ja verkkoanalytiikan tulkintaan, hoidetaan MaaS-sopimus kuntoon analytiikka palveluiden osalta.

Omasta kokemuksesta voin suositella jo aiemmin mainitun markkinointistrategian laatimisen ulkoistamista. Tämä ei tarkoita, että päästät yrityksesi vision karkaamaan jonkun ulkopuolisen mankeloitavaksi. Ei, kyse on tosiaan uusien näkökulmien mukaan tuomisesta – ja sitä paitsi, strategiaa laatimassa voi olla ihan niin paljon porukkaa oman yrityksesi puolelta kuin tarpeen on. Ihan koko konttorin porukkaa ei kuitenkaan ole mielekästä tuoda mukaan pöytään. Tarpeen mukaan voidaan myös sopia siitä, onko palvelun hankinta vain kertaluontoista, tietyn aikavälin ajan kestävää (sopimusta voidaan aina tarkastella uudelleen), vai toistaiseksi jatkuvaa. Kuten todettua, yritysten tarpeen palveluiden ja niiden keston tarpeen suhteen ovat vaihtelevat.

Previous post 9 sovellusta, joiden avulla teet vapaa-ajasta nautinnollisempaa
Next post Parhaat ulkolajit nuorille lapsille